Články označené ako BrandCom sú pripravené a publikované v spolupráci s komerčnými partnermi. Hoci redakcia TRENDU nie je ich autorom, ich obsah považuje za prínosný pre čitateľa a preto umožnila ich publikovanie. Viac o BrandCom

Galéria inšpirácií RULES Architekti

Moderné bývanie v suteréne

30.06.2014 | RULES Architekti

Radikálnejšiu priestorovú premenu podstúpila v staršom rodinnom dome vstupná časť s dennou zónou

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika

Návrhy

Tagy

Bývanie

MiestoBratislava
Rok2014
AutorRudolf Lesňák
Úžitková plocha120 m2

Rodina s odrastajúcimi deťmi sa rozhodla po rekonštrukcii fasády, záhrady, terasy s bazénom a podkrovia vynoviť aj zvyšok interiéru staršieho rodinného domu. Konkrétne prízemie a suterén, ktoré obýva dospievajúci syn. Požiadavky majiteľov smerovali predovšetkým k vyriešeniu úložných priestorov a farebnosti. Čo sa týka toho, ako by mal vyznieť celok, zadanie sme mali pomerne voľné. Slovami klienta: „Nemáme konkrétnu predstavu, vieme len to, že to nevieme zladiť.“

Radikálnejšiu priestorovú premenu podstúpila vstupná časť s dennou zónou. Tri vstupy v rozdielnych bodoch – do kuchyne, jedálenskej časti a obývačky – sme nahradili jedným širším prechodom medzi kuchyňou a dennou zónou. Získali sme tak využiteľný priestor na šatníkové skrine a krb. Zároveň vznikol voľne plynúci priestor, ktorý spĺňa požiadavky na moderné bývanie. 

Kuchyňa je navrhnutá v minimalistickom štýle a bielej farbe, čo ju opticky rozširuje. Monotónnosť narúša tmavý veľkoformátový obklad za umývadlom.

Do rozšíreného prechodu medzi kuchyňou a dennou častou sme situovali vzdušný barový pult s knižnicou. Priestorovo aj funkčne naň nadväzuje jedálenská zóna. Masívny jedálenský stôl s akcentujúcimi zavesenými svietidlami je centrom domáceho života – miestom, kde rodina spomalí a prežíva spoločné chvíle.

Do priamočiareho prechodu vstup – obývačka – terasa sme postavili obojstranný krb. Jeho situovaním do pôvodného otvoru dverí sme pridali metre štvorcové neveľkej obývačky, do ktorej pred tým zasahoval vysunutý otvorený krb pomerne veľkých rozmerov.

Obývacia izba s jedálenským kútom je ladená do prevažne svetlých, béžovo-hnedých odtieňov. Priestor zvýrazňujú tmavé typové nábytky a svietidlá. Celý priestor vstupu a dennej zóny je zjednotený veľkoformátovou dlažbou veľkosti 1x1 meter. Úložné priestory sú s výnimkou knižnice uzatvorené, aby sa optimalizovali nároky na upratovanie. V snahe maximálne využiť priestor sme navrhli obojstrannú nábytkovú stenu, ktorá využíva veľkú šírku steny s komínom – zo strany chodby je prístupná šatníková skriňa, zo strany obývačky audio–video zariadenia a integrované reproduktory.


Osvetlenie je riešené zónovo – dominantnými svietidlami nad jedálenským stolom a sedačkou. Doplnené je podružným osvetlením, ktoré má dotvoriť atmosféru vo večerných hodinách – podsvietením knižnice, záclon a bodovým osvetlením obrazov na stene.

Zvyšná časť prízemia bola ponechaná bez výraznejších stavebných zásahov. Doriešená je v jednotnom štýle a farebnosti. Spálňa sa nesie v jednoduchom klasickom a nestarnúcom štýle. Masívna drevená posteľ je doplnená čalúneným čelom. Úložné priestory sú v samostatnou šatníku za posuvnými dverami.

Klienti obľubujú wellness štýl, v duchu ktorého sa nesie návrh kúpeľne. Dominantou je samostatne stojaca vaňa, ktorú krásne dopĺňajú umývadlá na doske. 


Bežnej očiste slúži priestranná sprcha v rohu miestnosti.

Komunikačné priestory v suteréne sú riešené v striedmom duchu. Všetky dvere sú biele s výnimkou vstupných dverí do časti, ktorú obýva syn. Drevené dvere naznačujú vstup do špeciálneho priestoru, veď nepovoleným osobám vstup zakázaný! Samotný priestor tvoria dve miestnosti. Dvere medzi nimi sú zrušené, deliaca stena natretá tabuľovou farbou, ktorá poskytuje priestor pre realizáciu budúceho grafického dizajnéra. 

Vstupná miestnosť slúži ako pracovňa. Z recyklovali sme Ikea police a rebriny, ktoré boli v pôvodnej izbe, doplnili jednoduchým a zo stropu zaveseným pracovným stolom. Farebné riešenie celého priestoru sa nesie v sivo-bielych odtieňoch doplnených drevenými akcentami.  

Kým prvá miestnosť slúži na prácu a cvičenie, druhá je chill out zónou so spacím kútom. Pobytový priestor je vymedzený drevenými parketami a obkladom na stene.

Osvetlenie je riešené  podobne ako v dennej zóne v niekoľkých stupňoch – celkové  stropné osvetlenie, osvetlenie zavesenými žiarovkami s odrazom svetla do stropu nad chill out zónou a osvetlenie na čítanie v dvoch rohoch postele. 

  • Tlačiť
  • 0

Rubrika Návrhy

Tagy Bývanie

Diskusia (0 reakcií)

RULES Architekti

RULES Architekti
  • Počet článkov: 8
  • Priemerná čítanosť: 4220
  • Priemerná diskutovanosť: 0
  • RSS blogu

O blogu

Svojou prácou ovplyvňujeme ľuďom život a robíme ju najlepšie, ako vieme. V projektoch sa sústredime na komfortný vzťah medzi užívateľom a dielom - maximálne pohodlie pri minimálnej údržbe. Máme radi moderné technológie, ale módnym trendom sa vyhýbame, výsledkom sú nadčasové diela so stabilnou hodnotou.

Moje odkazy

RULES Architekti

Všetky články zo seriálu Interiérová poradňa.

Nástroje

  • Tlačiť
  • 0 Diskusia

Rubrika

Tagy

RULES Architekti

RULES Architekti
  • Počet článkov: 8
  • Priemerná čítanosť: 4220
  • Priemerná diskutovanosť: 0
  • RSS blogu

O blogu

Svojou prácou ovplyvňujeme ľuďom život a robíme ju najlepšie, ako vieme. V projektoch sa sústredime na komfortný vzťah medzi užívateľom a dielom - maximálne pohodlie pri minimálnej údržbe. Máme radi moderné technológie, ale módnym trendom sa vyhýbame, výsledkom sú nadčasové diela so stabilnou hodnotou.

Moje odkazy

RULES Architekti

Všetky články zo seriálu Interiérová poradňa.

Kalendár sa načítava...